Jeszcze do niedawna, kasza kojarzyła się z obiadami w szkole albo z czasami PRL-u. Ale najwyraźniej kasza przeżywa swój renesans! Według badań GUS przeciętne miesięczne spożycie kaszy w Polscerośnie. W 2013 roku wynosiło 0,14 kg na osobę!* Kaszę serwują już nie tylko bary mleczne, ale także modne restauracje.
Kasza to właściwie…
Jadalne ziarna i nasiona zbóż lub gryki, które posiadają wszystkie wartości odżywcze i zdrowotne. Im mniej kasza jest przetworzona ─ tym ma ich więcej. Kasza jest źródłem skrobi, białka oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera znaczącą ilość składników
mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo czy fosfor. Posiada też dużą zawartość błonnika, czyli pomaga w odchudzaniu.
Która kasza jest najzdrowsza?
Niewątpliwie można za taką uznać słynną kaszę gryczaną. ─ Jest bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ zawiera go nawet 16% ─ to bardzo dużo jak na kaszę. Ponadto ma dużo składników mineralnych, na przykład magnezu, żelaza, potasu, krzemu czy cynku. Jest również bogata w rutynę, aminokwasy białkowe i kwas foliowy. Co więcej, kasza gryczana w odróżnieniu od innych kasz nie zakwasza naszego organizmu. – mówi Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego “Żyj smacznie i zdrowo”.
Zostaw odpowiedź
Używamy Gravatara w komentarzach - zdobądź swój własny!
XHTML: Możesz użyć następujące tagi:
<a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>